pondělí 29. listopadu 2010

VARIANTA 3 - ŘEŠENÍ V DOHLEDNU


 Vítězná varianta po konzultacích 25. 11. Pravidelné rozestupy stejně tenkých podpor, ty slouží jako nosná konstrukce bezbariérové lávky pro pěší a cyklisty, zároveň jsou vertikálními komunikacemi k vodě, bazénu, rybárně, restauraci, ke kotvišti ... další funkce - slalomový kanál - by byl vzhledem k nemožnosti vytvořit žádaný výškový rozdíl trati pouhou opičí dráhou pro malé děti, bude tedy nahrazen něčím jiným. Funkce by měla souviset s vodou a přilákat návštěvníky. Ponorka či bitevní loď? Otázkou je, zda by se našly takové, které budou odpovídat IV třídě vodní cesty, do níž dolní Vltava spadá. Musí se nějak dostat na místo a plout, nikoli sedět na dně a překážet výrazně průtoku vody. (bude ještě prozkoumáno) Variantou může být např. replika historického parníku, jenž bude na tomto místě kotvit a čas od času se vydá na slavnostní vyjížďku. Další možností je rybářská vesnička, rekreační či trvalé bydlení v hausbótech.


Varianty konstrukčního řešení lávky - betonové nosníky - prefabrikace s využitím předpětí - spojitá  konstrukce - komorový, T, prostý; ocelový příhradový vazník - možnost většího kontrastu s betonovými stěnami?


Rešerše plovoucích objektů s rekreační tematikou - plovoucí restaurace, hotel, obytný dům, bazén, vířivka, sauna - novátor bohužel nebudu - všechno už tu bylo/je/google našel.


Na závěr tohoto příspěvku malé odlehčení - i v Praze jsou lidé, kteří se koupou přímo ve Vltavě, a to dokonce v prosinci, lednu, únoru ... někteří již oslavili několikanásobné výročí třicátých narozenin, a tato činnost je udržuje ve výborném zdraví. (foto - článek http://relax.lidovky.cz/otuzilecke-plavani-prilakalo-do-vltavy-rekordnich-162-plavcu-pli-/ln-zajimavosti.asp?c=A091226_124047_ln_domov_kim, video - youtube)


1 komentář:

  1. dobry den anno,horni lavku bych udelal urcite v kontrastu ke stenam, staci jemne odliseni v materialu, krajka kovove konstrukce je mozna moc, orisek jsou schodiste a otazka bezbarieroveho reseni, lze vsak priplout po vode, zdi musi byt uvnitr plne vyuzity bez dutych prostor, to vse mozna zmeni tvar, udelejte prosim vnitrni rez stenou , ph

    OdpovědětVymazat